Onderzoeksproject: de impact van dating fraude / romance scams

Naar de lotgenotengroep ‘Voor slachtoffers van datingfraude’
1 augustus 20222 reacties171 weergavenPublieke groep
Eva Landelijk Lotgenoten Coordinator
Eva | Landelijk Lotgenoten Coordinator Slachtofferhulp Nederland

Wat is de impact van dating fraude? En hoe gaan wij hier als samenleving mee om? In Nederland en het buitenland bestaan helaas talloze voorbeelden van de grote impact die online dating fraude kan hebben.

Het internet is de plek geworden waar wij dagelijks onze financiën regelen, boodschappen doen, waar ons sociale leven zich plaatsvindt en waar wij de liefde zoeken. Deze digitalisering van onze sociale wereld heeft geleid tot een toename in online criminaliteit. Tot op heden is de financiële, emotionele en sociale impact hiervan onvoldoende onderzocht.

Eerder verkennend onderzoek vanuit onze onderzoeksgroep laat zien dat deze echter impact zeer groot kan zijn en geregeld wordt versterkt door externe factoren zoals een hoge mate van victim-blaming, problemen met opsporing en vervolging en een gebrekkige ondersteuning.

Doel

Dit onderzoeksproject richt zich dan ook op een verdere verdieping van de impact van dating fraude misbruik en de problemen die hier rondom spelen. Daarmee hopen de onderzoekers bij te kunnen dragen aan een verbetering van de hulp en ondersteuning.

Om dit doel te bereiken zijn de Haagse Hogeschool en de Universiteit van Tilburg daarom, met ondersteuning van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en in samenwerking met Slachtofferhulp Nederland, de Fraudehelpdesk en Helpwanted.nl dit onderzoeksproject gestart.

Help ons!

Dit doel kunnen wij uiteraard niet zonder jouw hulp bereiken. Ben je, of ken je iemand, die is geconfronteerd met dating fraude? Dan zouden wij graag een interview met jou houden. Hiervoor kun je de onderzoeker bereiken op rjnotte@hhs.nl. Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar volwassen (18+) mannen en vrouwen.

Het interview zal plaatsvinden op een manier die jij het prettigst vindt, face-to-face, telefonisch of via een video-call. Deelname aan dit onderzoek zal volledig anoniem zijn en is uiteraard volkomen vrijwillig. Op elk gewenst moment, en zonder daarvoor een reden te hoeven opgeven, kun je jouw onmiddellijk deelname stopzetten. Het interview zal geanomiseerd worden uitgewerkt en gebruikt voor wetenschappelijke artikelen. Deze uitwerkingen worden voor de looptijd van het project opgeslagen in de beveiligde omgeving van de universiteit. Informatie in deze artikelen zal op geen enkele manier te herleiden zijn naar jou als persoon.

Voor verdere vragen over dit onderzoek kun je eveneens contact opnemen met de onderzoeker.

Reageren op dit verhaal?

Als lid van de Lotgenoten Community kun je in gesprek gaan met andere leden. Deel jouw eigen ervaringen, ondersteun andere slachtoffers of stel vragen.

2 reacties

Default profile image
Muis

Lijkt mij ook verstandig te onderzoeken hoe het komt dat fraudeurs hun gang kunnen gaan, en hoe we ze kunnen tegengaan. Anders blijft het dweilen met de kraan open. Blijkbaar wordt de identiteit niet goed gecontroleerd op sites en zouden mensen moeten worden gewaarschuwd voor fraudeurs.

Login om te reageren
Naast lotgenoot nu ook ambassadeur.
Sylvia | Ambassadeur

Hi Muis,
Ik ben het met je eens dat die kant ook moet worden onderzocht. Maar ik denk dat dit vooral bij de betreffende sites ligt. Sommige sites doen wel een soort van controle maar er is amper een ID check of iets dergelijks. Zal wel iets met privacy te maken hebben.
Er zijn bureaus die de controle wel uitvoeren maar daar liggen de kosten ook veel hoger.
Het blijft voorzichtig zijn met online handelen. En zoveel mogelijk bekendheid geven aan dit soort fraude zodat we anderen kunnen behoeden.
Groetjes, Sylvia
Slachtoffer I ambassadeur

Login om te reageren