Doe mee aan onderzoek naar het zoeken van hulp na het ervaren van online seksueel grensoverschrijdend gedrag of misbruik

Naar de lotgenotengroep ‘Voor slachtoffers van shame sexting’
31 oktober 20220 reactie153 weergavenPublieke groep
Eva Landelijk Lotgenoten Coordinator
Eva | Landelijk Lotgenoten Coordinator Slachtofferhulp Nederland

Online seksueel grensoverschrijdend gedrag of misbruik is een groeiend probleem. Ruim 5% van de Nederlanders van 16 jaar en ouder is in het afgelopen jaar hiervan slachtoffer geworden, volgens de Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Geweld van het CBS. Het ervaren van online seksueel grensoverschrijdend gedrag of misbruik kan een grote impact hebben op mensen. Het zoeken van hulp bij bijvoorbeeld familie en vrienden of hulporganisaties zoals Slachtofferhulp Nederland, kan helpen om het voorval te verwerken en de impact te verminderen. Toch zoeken veel mensen geen hulp. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals schuldgevoelens, schaamte of omdat iemand andere drempels ervaart bij het zoeken naar hulp.

Onderzoek is nodig

Tot nu toe is het hulpzoekgedrag van mensen die online seksueel grensoverschrijdend gedrag of misbruik hebben meegemaakt nog onvoldoende onderzocht. Meer inzicht maakt het mogelijk de drempels om hulp te zoeken te verlagen en de hulpverlening aan slachtoffers te verbeteren. Daarom voert Promovenda Valérie Pijlman van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) onderzoek uit in samenwerking met Fonds Slachtofferhulp. Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in het hulpzoekgedrag van mensen die online seksueel grensoverschrijdend gedrag of misbruik hebben meegemaakt. Zoeken zij wel of geen hulp? Bij wie? En wat kan hen tegenhouden of juist aanmoedigen om hulp te zoeken?

Help ons!

Voor dit onderzoek hebben wij jouw hulp nodig. Heb jij online seksueel grensoverschrijdend gedrag en/of misbruik meegemaakt en ben je tussen de 16 en 25 jaar oud? Dan willen we je uitnodigen om anoniem een online vragenlijst in te vullen over jouw ervaring of mee te werken aan een interview. Heb jij wel of geen hulp gezocht? En wat waren dingen die jou aanmoedigden of juist tegenhielden om hulp te zoeken?

Belangrijk om te weten Voor zowel de vragenlijst als het interview is het belangrijk om te weten dat meedoen volledig anoniem en vrijwillig is. Je kunt op elk moment, zonder hiervoor een reden op te geven, stoppen met de vragenlijst en/of het interview. Jouw antwoorden op de vragenlijst of in het interview worden anoniem en onherleidbaar verwerkt. De uitkomsten worden alleen gebruikt voor wetenschappelijke artikelen.

Twijfel je over deelname? Of heb je vragen over het onderzoek? Neem dan contact op met onderzoeker Valérie Pijlman via VPijlman@nscr.nl.

Reageren op dit verhaal?

Als lid van de Lotgenoten Community kun je in gesprek gaan met andere leden. Deel jouw eigen ervaringen, ondersteun andere slachtoffers of stel vragen.

Inloggen

Geen account? Account aanmaken